Откъде се взе феноменът Pokemon Go (Видео)

16 юли 2016

Това е мобилната игра, която почти надмина Twitter по активни потребители през Android.
Която беше инсталирана на повече телефони от Tinder.
В която потребителите прекарват повече време на ден, отколкото в WhatsApp, SnapChat и Instagram.
Която покачи стойността на Nintendo с близо $8 милиарда.
И която излезе едва преди седмица.
Как успя Pokemon Go толкова бързо да стане мания за милиони?

Светът полудява все повече по това мобилно приложение и кара анализаторите да се питат имало ли е въобще видеоигра, която да се превърне във водещо световно събитие от такъв мащаб. Марио Лопез, Елън Дедженерис и Порша де Роси, братята Джонас, гаджето на Кайли Дженър – Тайга, Джон Мейър, Бекстрийт бойс, Руби Роуз са само част от звездите, които са обсебени от играта!

CnMLw2cUIAAUtCj

Елън Дедженерис и Порша де Роси

Марио Лопез

Марио Лопез

Кевин Джонас

Кевин Джонас

За разлика от обичайните мобилни игри, Pokemon Go ви кара не само да взаимодействате с телефона си, но и да излезете навън и да посещавате различни реални места – тъй като е игра, използваща т. нар. добавена реалност (augmented reality, комбинираща компютърно генерирани образи с реална среда).

Целта е да уловите известните малки покемони от екрана на телефона, докато те се появяват по локации и трасета, създадени на базата на картата на вашия град. Приложението използва GPS-а и камерата на смартфона ви, за да засече къде се намирате и да накара различни покемони да „изникнат“ около вас. Симпатичен покемон може да се покаже навсякъде – в банята, зад супермаркета, на улицата, около някоя забележителност.

В играта засега присъстват оригиналните 151 различни покемони, дебютирали още в първата генерация Pokemon игри от 90-те, а играта ви призовава да ги уловите всичките. Тя предлага и повече от просто събиране на малките чудовища – можете да ги тренирате и да ги пускате в битки, като в бъдеще се очаква да бъдат въведени повече възможности за взаимодействие с останалите играчи.

Pokemon Go е достъпна безплатно за мобилни устройства под Android и iOS и дотук официално е излязла в САЩ, Австралия и Нова Зеландия, но вече има начин да си я пуснете и в България.

Само за една седмица приложението постигна невероятни неща, макар че някои от постиженията му сякаш се преувеличават, а други се пренебрегват. Постоянно се говори, че благодарение на тази игра геймърите са излезли във външния свят и вместо да си стоят вкъщи, сега обикалят градинки и квартали. Всъщност обаче Pokemon Go е играна от ужасно много не-геймъри, правещи първите си стъпки в света на добавената реалност. Противно на някои мрачни прогнози, засега изглежда, че играта не води до конфликти между ловците на покемони, а точно обратното – обединява хората и ги кара да работят заедно.

Доста потребители вече признаха из социалните мрежи, че Pokemon Go им е помогнала да се справят със състояния на страх и депресия, дала им е мотив да излизат повече навън и е улеснила намирането на нови приятели, и то на живо, а не само онлайн. Например потребител в Reddit подробно описа, че е бил напълно изолиран в дома си цели 10 години и нямал особено желание за живот, докато не открил играта.

Pokemon Go hands on

Свалките чрез Pokemon Go също набират популярност, като вече на мода е поканата за среща тип „да излезем да ловим покемони заедно“.

При тази невероятна мания обаче, играта вече показва и своята тъмна страна. Тя е толкова пристрастяваща, че причини наранявания при падане от бордюри и стълби, както и няколко случая на произшествия с разсеяни от нея шофьори. В Мисури полицията разследва тийнейджъри, които използвали играта, за да примамят и оберат между 10 и 12 жертви, преди да бъдат заловени, а 19-годишно момиче от Уайоминг намерило човешки труп, докато търсело покемони. Появи се и история за първия смъртен случай, свързван с играта, но това се оказа напълно фалшива информация. Сатиричният сайт The National Report подведе мнозина като написа, че 15-годишно момче от Северна Каролина било застреляно, след като нахлуло в чужда собственост, за да хване покемон. За щастие обаче до момента не са регистрирани смъртни случаи около играта.

Изглежда пристрастеността към Pokemon Go ще нараства все повече (до момента е изтеглена от около 7.5 млн. души) и тепърва играта ще става причина за куриозни, смешни и тъжни случки. Към този момент тя е далеч от перфектното състояние, като геймърите се оплакват от различни проблеми, бъгове, претоварване на сървърите и твърде бързо изразходване на батерията на телефона.

Но в същото време явно ще свикваме да гледаме играта на първото място в Google Play Store – над Facebook, над SnapChat, над Instagram. И над други разни известни приложения, с които обаче нямате шанс да хванете Пикачу.

Източник: www.webcafe.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)