pg-26-belgian-prince-laurent-getty

Отнемат 15% от издръжката на белгийския принц Лоран

29 септември 2017

Белгийското правителство реши да отнеме 15 на сто от годишната издръжка на принц Лоран – брат на крал Филип, съобщиха местни медии, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Мярката се налага заради постоянно неспазване на протокола от страна на принца. Решението трябва да бъде утвърдено от парламента и ако влезе в сила, Лоран ще загуби 46 хиляди евро. Наказанието ще бъде еднократно. Принцът получава 308 хиляди евро годишна издръжка от държавния бюджет.

Отбелязва се, че решението е взето след срещи между премиера Шарл Мишел и адвокат на Лоран. Призован да се яви на разговор с правителството, принцът представил болничен лист.

Допитване до общественото мнение наскоро показа, че мнозинството белгийци (51 на сто) биха подкрепили подобна мярка и дори пълното прекратяване на издръжката на Лоран.

Принцът ще бъде наказан заради участие в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи. Лоран не се е допитал до правителството в този случай, както и по-рано, когато се е срещнал с премиера на Шри Ланка.

Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности.

снимка: independent.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)