money

Отпадат 3 такси при теглене на кредит

23 юли 2014

Новите промени в Закона за потребителския кредит, които влизат в сила от 22 юли и също така ще важат и за вече сключени договори, предвиждат отпадането на  3 такси при теглене на нов кредит – за усвояване, за управление, както и наказателната лихва при погасяване на ипотечен заем.

Промените отнемат възможността на трезорите да налагат едностранно всевъзможни такси, които допълнително оскъпяват и без това скъпите кредити.  Тези законодателни промени, макар и доста закъсняли, са крачка в посока отнемане на възможността на банките да проявяват своеволия към кредитополучателите както на ипотечни, така и на други видове кредитни инструменти.

Безспорно потребителите се нуждаят от законови мерки в тяхна подкрепа, след „тържеството“ на банките до сега. Промените предвижсат, например и ако клиент погасява предсрочно ипотеката си през първите 12 месеца от срока на заема, таксата ще бъде до 1%. Досега достигаше 5%. Промените засягат и т.нар. бързи кредити. Най-съществената новост е въведеният таван на годишния процент на разходите – не повече от пет пъти над законовата лихва. Ще се увеличат наказателните такси за просрочие.

Прогнозирана реакция на песимистите за ефекта на новитепромени е промяна в общата цена на кредитите в посока оскъпяване.  Други пък считат, че лихвите по кредитите и без това са стигнали своя таван и  очакват законодателни промени и регулация и в тази посока.

Непосилно високите лихви на банките безспорно са централен проблем на кредитирането, както при ипотечните кредити, така и при бизнес кредитите. Промените, целящи намаляването на лихвените проценти са ключови за икономическото и социалното развитие в страната ни и се очакват с нетърпение. Същите, обаче едва ли ще се случат без сериозен обществен натиск.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)