Отпечатаха прототип на изкуствено око (видео)

31 август 2018

Специалисти от екипа на McAlpine Group, известна с използването на 3D печат за медицински цели, експериментират със слой от фоточувствителни рецептори към извита повърхност и създават прототип на изкуствено око, съобщава TechNews.bg. От първостепенно значение е именно кривината на повърхността – нанесеният върху нея слой трябва да остане на място, без да се разтича встрани.

Използвайки специален 3D принтер, учените нанасят първо мастило със сребрист цвят, което засъхва на мястото на приложение. След това идва ред на полупроводникови фотодиоди, като за тяхното отпечатване се използват специални полимери. Фотодиодите действат като рецепторите на обикновеното око – те превръщат светлината в електричество.

изкуствено око

Снимка: University of Minnesota, McAlpine Group

Един от авторите на изобретението, Майкъл Макалпийн, казва, че постигнатата в резултат на тази технология ефективност от 25% е била приятна изненада за изследователите. На следващ етап учените възнамеряват да отпечатат на полусферичната повърхност мек материал, наподобяващ механичните свойства на контактната леща.

Друг приоритет на екипа на McAlpine Group е миниатюризацията и опростяването на дизайна на изкуственото око. Едва след това може да се помисли за имплантиране на разпечатката в истинското око. По-рано същият екип експериментира успешно с разпечатка на слухови органи, кожа и стави.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)