Трафик

Отработването в събота пада, дълги почивки – само ако са през уикенда

12 октомври 2016

Дълги уикенди вече да се отпускат, само ако националният празник се пада в събота или неделя. Тогава неработен ще е и следващият ги понеделник. Тази промяна в Кодекса на труда подготвя социалното министерство. Това става след настояването на бизнеса да се премахнат дългите почивки и отработванетo. Засега предложението още е само работно, уточниха експерти, които работят по промените.

Но министър Зорница Русинова вече обяви, че търси варианти да се съобрази с исканията на бизнеса. При новата система допълнителните неработни понеделници няма да бъдат отработвани, както това става в момента. С промяната в Кодекса на труда (КТ) ще отпадне правото на Министерския съвет да отпуска допълнителни почивни дни, за да се образуват т.нар. дълги уикенди, когато празничният ден се пада близо до съботния и неделния.

министър Зорница Русинова

министър Зорница Русинова

Когато празникът е през седмицата, неработен ден ще е само той, предвижда предложението за промени в трудовия кодекс. Допълнителният почивен понеделник няма да се прилага за великденските празници. По КТ тогава се почива от петък до понеделник включително. Да се сложи край на сливанията на почивните дни, както и на отработването в събота, поиска и шефът на парламентарната комисия по икономика Петър Кънев. Той съобщи, че в две от комисиите на НС – икономическата и правната, е получено писмо от 4-те основни работодателски организации срещу тази практика.

Това пречи на бизнеса, бе категоричен Кънев и цитира проучване, според което едва 8% от работодателите имали положително становище, вероятно от туристическия бранш, а над 60% смятат, че тази практика е вредна и пагубна. Според бизнеса загубите от дългите почивки били от 400 до 600 млн. лева на година. Кънев даде за пример “уникалния” май тази година – с 18 работни и 13 почивни дни. Той определи като абсурдна практиката за отработването, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония. Никой не трябва да дава право на правителството да определя работното време на частния сектор, категоричен е депутатът/“24 часа“.

Снимки: БНР/Flashnews

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)