гората

От днес започва Седмицата на гората

01 април 2019

От 1 април започва отбелязването на Седмицата на гората, която тази година ще се проведе под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!“. Традицията датира от 1925 г.  Целта е да се обърне внимание на нуждата от залесяване и отговорно ползване на горските ресурси.

Създадени са редица иницативи за отбелязването на Седмицата, посветена на гората, в различни градове и региони в България. Официалното откриване е днес в Благоевград, който тази година е домакин на „Югозападно държавно предприятие”.

В дните от 1 до 7 април в национален мащаб празничните прояви продължават с „Ден на отворените врати“. На 3 април пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите в град София ще бъде разположена изложба за развитието на горското дело в България – „140 централна горска служба“, а в Централното фоайе на сградата ще бъде експонирана изложба на изделия от дърво, изработени от ученици от професионалните горски училища.

На 5 април 2019 г. в Южния парк в град София ще бъде изградена информационна шатра. Там експерти от Агенцията по горите заедно със студенти от Лесотехническия университет ще разказват на посетителите за изложените материали и сбирки, свързани със създаването, възстановяването, стопанисването и опазването на българската гора.

В цялата страна се предвиждат залесителни мероприятия, като на 4 април те ще са повсеместни в цялата страна, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

На 2 април в Аулата на Лесотехническия университет е предвидено тържество за отбелязване и на 120-годишнината на горския периодичен печат в България.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)