Group of workers.

От днес спираме да работим за държавата

02 май 2015

През настоящата 2015 г. ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата, са изчислили в Института за пазарна икономика. Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Датата е фигуративна – показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, уточняват експертите.

Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г., посочват от ИПИ.

Пресмятането на тази символична дата е просто – съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата година. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

Българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден през тази година
През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в бюджет за 2015 г.). Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.
Данъчната тежест в България обаче е различна за отделните хора, като голямото бреме пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи. За тези българи, които определяме като “средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят в сивия сектро, денят на свобода от правителството идва много по-рано, отбелязват от ИПИ. И все пак, всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин.
Най-много дни през 2015 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 8 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси, са изчислили икономистите.

През последните години българският данъкоплатец няма особени поводи да се наслаждава на деня на свобода от правителството. След настъпването на кризата през 2009 г., нито един данък в страната не е бил намален. Напротив, данъчната тежест се увеличава чрез въвеждане на нови данъци (като данък „лихва”), покачване на акцизи и нарастване на осигурителната тежест (чрез по-високи осигурителни прагове), отбелязват анализаторите.

На фона на тези новини държавата натрупа и големи дефицити и изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг. Само за тази и предходната 2014 г. държавата ще натрупа дефицити за близо 5,5 млрд. лв., което означава 25 дни за отработване, са изчислили анализаторите от Института за пазарна икономика.

снимка: work.joblers.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)