pexels-photo-207756

От 1-ви до 4-ти клас учениците вече ще се оценяват със знаци

15 септември 2017

Новата учебна 2017/2018 година започва с някои значителни промени. Повечето промени са във връзка със Закона за предучилищното и училищното образование. За първи път ще има обединени и иновативни училища, както и защитени детски градини, каза за БТА министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че за първи път влиза новата образователна структура – ще има гимназиален етап – с два подетапа, ще има само профилирана и професионална подготовка, а основните училища вече са до седми, а не до осми клас.

Променят се и стипендиите на учениците, за да има възможност стипендии да получават и учениците след завършен седми клас.

По думите на министъра „за първи път през тази година няма да има числови оценки от втори до четвърти клас, а всяко училище ще определя знаците, с които ще оценява учениците“.

Например на „шестицата“ би могло да отговаря „отлично“ или „изключително“.

И през тази година първокласниците няма да имат бележници. За първи път обаче за втори клас бележникът не е задължителен, но това не изключва възможността да се ползва обикновен бележник, който дори не е със съответния графичен дизайн, но да е като форма за комуникация между родителите и учителите, обясни Вълчев.

За първи път през тази година бяха сформирани екипи за обхващане и приобщаване на деца и ученици в образователната система, които започнаха от 1 септември да посещават адреси в страната.

Сформирани бяха 1103 групи с общо 11 632 представители на различни институции – учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество. Където има възможност, бяха включени и училищни психолози. Всеки екип има определен район и брой деца за обхващане и връщане в образователната система.

206 378 са всички деца и ученици между 5 и 18 години, които са отпаднали или никога не са посещавали детска градина или училище, съобщиха в началото на септември от МОН.

По пълни данни на ГРАО, децата, родени през 2010 година, които трябва да са в първи клас през новата учебна 2017/2018 година, са 82 160. Като се извадят обаче тези деца, за които ГРАО посочва настоящ адрес в чужбина, остават 75 465 деца,

Това са прогнозни данни за първокласниците на базата на родените деца през 2010 година, съобщиха от МОН, уточнявайки, че реалният брой на записаните ученици в първи клас за новата учебна година ще е ясен на 15 септември.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)