person-couple-love-romantic

От 1 юли догодина сексът в Швеция – най-добре срещу писмено съгласие

20 декември 2017

Швеция обсъжда закон, в който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие. Ако бъде приет, от 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс там ще се смята само ясно изразено съгласие. В интернет форумите там активно се обсъжда, че за предпочитане да е писмено разрешение. Става дума за т.нар. Закон за съгласието. Хипотезата в проекто закона е, че за да се стигне до сексуален акт, трябва да има съгласие.

В Швеция, а от 2 години и в Германия за сексуално насилие се смята, когато е осъществен акт при даден отказ – „не значи не“. Проектозаконът важи за сексуални отношения между съпрузи, несемейни, гейдвойки, групов секс. Премиерът на Швеция Стефан Льовен спомена проектозакона в предколедното си радиообръщение: „Без изрично съгласие сексът не може да се смята за доброволен“. Проектът въвежда две нови правни фигури „изнасилване по невнимание“ или „изнасилване поради небрежност“.

Швеция вече е най-малко романтичната страна в света след Саудитска Арабия и Иран, коментира Ди Велт. В Швеция не се предвижда да се иска съгласието на родителите, за да се сключи брак, както е при Шериата, но червено-зеленото правителство поиска радикално затягане на закона за сексуални престъпления. Причината за новия закон е кампанията #Metoo, в която стотици жени се оплакаха от сексуално насилие. В Швеция също имаше вълна от недоволство, в което жени се оплакваха, че са били насилени в пияно състояние, докато се спели, под психологически натиск и не са били в състояние да откажат.

Управляващото правителство се застъпва активно за правата на жените. Догодина в Швеция има избори.

снимка: pexels.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)