евро или левове

От 1 януари 2023 година пазаруваме с евро в България?

23 декември 2019

Министърът на финансите Владислав Горанов направи доста оптимистична прогноза. Според неговите очаквания, то страната ни ще влезе във вaлyтния мexaнизъм ЕRМ 2, наричан „чaĸaлнятa за Eвpoзoнaтa“ за рождения му ден през април следващата година. Ако това се случи, то на 1 януари 2023 година, вече ще можем спокойно да пазаруваме с евро, вместо с левове, както в повечето страни от Европейския съюз.

Горанов уточни, че в „чакалнята“ се стои „не по-малко от две години“, заради което горепосочената дата е най-минималния очакван срок. 2019 година пък, той обобщи с думата „растеж“. Иначе прогнозата не се различава с нищо от тази в доклада на международната рейтинговата агенция „Фич“. В нея се посочва, че процедурата е започналата миналата година, а до края на тази се очаква окончателно решение за присъединяване към валутния механизъм ERM 2.

левове - пари

В документа обаче посочват, че 2023 година е възможна дата, само ако изпълним всички критерии – не само за чакалнята, но и за последващото присъединяване към валутния съюз. Проучване сред гражданите пък показа, че макар над 50% да подкрепят членството ни в ЕС, то едва 20% са оптимисти по отношение бъдещото пазаруване с евро у нас.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)