Бронзовата къща

Официално: „Бронзовата къща“ на мястото на мавзолея през 2018 година

11 ноември 2017

Общинските съветници в София решиха окончателно мястото на бившия мавзолей в столицата временно да бъде заето от АРТ инсталацията „Бронзовата къща“. Тя е дело на живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф и ще е изработена от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи, като ще е висока 14 метра, а основите й ще са 7 на 7 метра.

Още по темата: Днес се решава ще я има ли бронзовата къща

Бронзовата къща

 

Предложението към Столична Община дойде именно от австрийците, като жест на добрите взаимоотношения между двете държави, които през следващата година ще си поделят домакинството на Председателството на Европейския съюз. Това е и основната причина „Бронзовата къща“ да краси мястото срещу Царския дворец единствено до края на 2018 г.

Иначе финансирането на изработката се поема от самия автор, Австрия ще осигури средствата за транспорта, а Столична община – фундамента на инсталацията и охраняването й. Според авторите на идеята, това е възможност у нас да се изложи висококачествено съвременно изкуство, с което пък да се провокира и дебат какво да се случи за постоянно с въпросното място в центъра на града.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)