item_itemshopping1165437640

Официално: Има разлики в идентични храни, продавани у нас и в Западна Европа

28 юни 2017

Има разлики между идентични продукти, продавани на българския и европейския пазар. До този извод достигна проверката на Българската агенция за безопасност и храните.

Тя включваше изследване в три етапа на 31 еднакви стоки, закупени у нас и от магазини в Германия и Австрия. Това са шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни, закупени от магазини на 3 големи вериги.

„Има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар“, заяви пред NOVA заместник-председателят на БАХБ д-р Любомир Кулински.

„Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, допълни той.

Проверката имаше три етапа – сравнителен анализ на изписаното върху етикетите съдържание, проверка на вкуса и мириса и физикохимично изследване на фактическите разлики в състава на идентичните продукти.

Разлики бяха открити и на трите етапа.

В някои от продаваните у нас колбаси има повече вода е станало ясно след физикохимичния анализ.

По-рано този месец земеделския министър Румен Порожанов оповести, че вкусовата проверка е установила други несъответствия. Вкусът на мляко в сиренето, продавано в западните магазини, е бил далеч по-ясно изразен.

Днес от БАБХ оповестиха, че при много от изследваните идентчни млечни продукти е установена разлика в съдържанието. Същото е и при шоколадовите изделия.

При анализът на етикетите пък е било установено разминаване при детските храни, както и че в безалкохолни напитки, продавани в България, захарта масово се заменя с иноглюкоза. За последното потвърди днес и зам.председателят на БАБХ. От агенцията също така са установили, че някои енергийни напитки у нас се продават със занижено съдържание на кофеин.

„От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”,

обобщи д-р Кулински.

 

Източник: Vesti.bg

Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп, показала още проверката на БАБХ.

На базата на официалните данни България и други европейски страни могат да сезират Европейската комисия заради разликата в качеството при идентични продукти.

Кулински уточни, че изводите не означават, че изследваните продукти са опасни за здравето.

„Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта зам.председателят на БАБХ.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)