Очакваме над 100 „падащи звезди“ на час

12 август 2017

Както всяка година, така и тази през август нощното небе ни предлага красотата на звездния дъжд. Oпашката на кометата Суифт-Тътъл, която представлява метеорния поток Персеиди, преминава на разстояние под 80 хил. километра от нашата планета, което ни дава невероятната гледка от стотици „падащи звезди“.

Самата комета преминава сравнително рядко покрай Земята. За последен път това се е случило през 1992 г., а следващият ще е чак през 2126 г. Планетата ни обаче преминава през останките от опашката на кометата всяка година, което създава ежегодния Персеиден дъжд.

Явлението се наблюдава от хилядолетия и на Запад е известно и като „сълзите на Свети Лаврентий“, тъй като съвпада с празника на светеца.

Метеоритният дъжд е най-зрелищното явление от този вид за цялата година, наблюдава се приблизително по едно и също време всяка година – между 17 юли и 24 август. Пикът на Персеидите е между 11 и 13 август, като в нощта на 12 срещу 13 август интензивността ще е най-силна.

Perseid-Meteor-Shower-in-2016

Това са части от тази комета, които се движат със скорост между 40 и 50 км в секунда и изгарят на височина 70-90 км над земята. Тяхната големина е около зрънце ориз, а тези, които са по-ярки и на които казваме болиди, са с големината на грахови или бобови зърна.

Според прогнозите на Международната метеорна организация, по време на пика се очакват над 100 метеора на час (според други източници – до 500), като най-ярките от тях може да светят в продължение на няколко секунди.

Тази година обаче явлението няма да може да се наблюдава в пълната му красота, тъй като Луната ще е почти пълна. Това все пак няма да попречи напълно на гледката, но за да можем да наблюдаваме качествено „звездния дъжд“, трябва да сме някъде извън града, тъй като градското осветление пречи да виждаме качествено нощното небе.

От нас остава да си намерим добро място и да си намислим достатъчно желания, когато видим падаща звезда.

снимка: ocastronomy.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)