OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Очаква се нова блокада на границата от гръцките фермери

08 февруари 2016

Блокади на пропускателните пунктове по границата с Гърция се очертават и днес, след като протестиращите фермери отказаха да преговарят с правителството.

Затворен за движение на ТИР-ове е ГКПП „Кулата – Промахон“, леките коли, микробусите и автобусите се пропускат, съобщи МВР.

Забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили през пункта е в сила от вчера в 16.00 часа. Към момента няма информация колко дълга е образувалата се колона на „Кулата“, тъй като периодично се пропускат част от чакащите ТИР- ове.

Другият граничен пункт „Илинден – Ексохи“ е отворен за всички моторни превозни средства от 22.30 часа снощи, като по заявка от гръцките фермери пунктът ще бъде затворен около 10 часа днес.

Гръцките фермери, недоволни от планираното увеличаване на осигуровките, се канят да продължат пътните блокади в южната ни съседка поне още седмица.

Докато премиерът Ципрас е на посещение в Техеран, откъдето се надява да издейства възобновяване на вноса на ирански петрол на изгодни цени, фермерите отново блокираха за часове основната магистрала от Солун за Южна Гърция. Пътят за и от Пелопонес също се оказа преграден за дълго време.

Част от протестиращите се събраха в Никея, край Лариса, и взеха единодушно решение да разширят и удължат времетраенето на блокадите, докато правителството не изпълни исканията им.

Освен отмяна на плановете за драстично покачване на социалните осигуровки, те поискаха същото и за данъчните увеличения от края на миналата година. Исканията на фермерите не спряха до тук. Те поискаха освобождаване от всякакво облагане на дизела и на 12 хиляди евро от годишните си доходи плюс премахване на ДДС върху оборудването си.

В същото време те отхвърлиха предложението за преговори с аграрния министър Вангелис Апостолу, които трябваше да се състоят утре в парламента. Вместо това, фермерите ще се преместят тракторите си на площад „Синтагма“, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Механизми, с които да спрем блокадата

Има механизми, с които да спрем блокадата по границата ни с Гърция, и те трябва да бъдат стартирани още днес. Това каза по bTV бившият земеделски министър и настоящ председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов.

Съюзът за стопанска инициатива заедно с Националното сдружение на българските превозвачи е подготвил екшън план, с който може кризата да се разреши.

Възможно е още днес да се създаде логистичен център в министерството на транспорта и всички автомобили, които чакат вече трета седмица на Кулата, да бъдат пренасочени по алтернативни маршрути. По оценка на експертите това ще бъдат допълнителни около 1000 км, които ще струват около 350 евро на тир.

Тези средства първоначално ще се поемат от правителството, след което правителството ще претендира тази сума пред ЕК от т. нар. фондове за форсмажор. За около 10 дни сумата би била в размер на около 3,5 млн. евро, разясни Найденов.

По думите му това е европейска практика, често такива блокади има между Франция и Испания.

Според него заради блокадата правителството също търпи загуби от намаление постъпления от данъци и акцизи. „Няма да го има и хуманитарният проблем, тези хора страдат, нямат никакви санитарни условия“, допълни той.

снимка: webnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)