кодекс на труда

Ощетени служители ще си получават заплатите за 3 години назад

15 декември 2017

Всички работници, които не са получили изработените си заплати в последните 3 години, ще ги получат от Фонда за гарантиране на вземанията. Решението бе беше гласувано от Народното събрание на 14 декември. Дължимите обезщетения ще бъдат изплатени след март месец догодина.

Това е важна стъпка за гарантиране труда на българските работници, много от които имат опит в забавени плащания, а не са рядкост и случаите в когато, служители никога и не получават своите изработени заплати.

Борбата за гарантира не изработеният труд започва през март тази година, с две от бившите служителки на затворената верига магазини Пикадили. Вселина и Йоана започват борба срещу бившите си работодатели, заради забавянето на техните заплати с цели два месеца. Некоректните работодатели бавят плащанията на още 700 души, бивши работници на фалиралата верига.

Благодарение на инициативата на двете жени, ощетените служители се вдигат на протест и биват подкрепени от Омбудсмана Мая Манолова. Днес, благодарение на приетите промени в Кодекса на труда, те и още хиляди работници, ще могат да получат честно заработените си пари.

По текста работи: Пламена Славова

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)