Паеля Валенсиана

Паеля Валенсиана

22 юли 2015

В средата на един изключителен ден, прекаран във Валенсия е време за обяд. Задължително ще хапваме  най-прочутия местен специалитет: паелята. Paella Valenciana, която в същността за разлика от повечето подобни ястия не е с морски дарове,  си е пилешко месо с ориз и зеленчуци. Най-често зелен фасул: неочаквано добра комбинация! Но първо да поръчаме кана сангрия, докато ястието се приготви. Защото за да си хапнем от прословутата паеля ще се наложи да почакаме 1 час – това, ни обясни готвачът, е времето за приготвяне в тези големи тигани.

Във Валенсия за първи път е направено традиционното испанско ястие паеля. Има 3 основни вида паеля: Валенсиана, с морски дарове и комбинирана. Рецептите за приготвянето са различни във всяко семейство, но главната съставка е ориз във всяка една от тях. Според вида паеля се добавят: при Валенсиана – зелени зеленчуци, пилешко, патешко или заешко месо, охлюви и боб; при паеля с морски дарове  - цялото средиземноморско и океанско хранително богатство, а при комбинираната няма установена рецепта. Ето сега и нашата паеля:

Продукти:

ориз /препоръчително е бисерен, да не е остър/
пилешко месо
заешко месо
зелен фасул
грах
домат
зехтин
шафран, розмарин и чер пипер

Приготвяне:

Паеля Валенсиана се приготвя в специален съд, който се нарича паейера, а това е много плитка приличаща на тиган тенджера, може да се използва и тиган, но трябва да е с диаметър не по малък от 50 см. Зехтина се изсипва в паейерата, когато се загрее се добавят нарязаните меса, като се запържват до златисто, обръщайки се от време на време, много е важно да са добре изпържени, когато това стане се прибавят зеленчуците, когато и те омекнат се добавя нарязан доматът, когато и той се запържи се добавя шафрана, розмарина, сол на вкус и веднага водата, количеството и трябва да бъде двойно от това на ориза, който ще се използва. Като заври се оставя на жив огън за около 5 минути, след което се намалява и се вари още 30 минути на среден огън.  Оризът се приготвя за около 10 минути, на силна температура, след което се добавя към приготвения микс и се оставя за 5-10 минути на среден огън, за да се обединят вкусовете. Готви се докато се свари ориза, той трябва да остане сух и цял.

Вкусна Валенсия, приятели!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)