20140426_165507

Пай „Ангелски сълзи“

04 юни 2015

За блата:
1 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер (5 г)
80 г масло
2 с. л. захар
1 яйце

За плънката:
500 г извара
1/2 ч. ч. захар
3 бр. жълтъци
1 с. л. грис (брашно)
100 г заквасена сметана (отцедено кисело мляко)
1 пакетче ванилия

За суфлето:
3 бр. белтъци
5 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне:

За блата: Пресейте брашното с бакпулвера. В средата направете кладенче, прибавете студеното масло, нарязано на малки парченца и го разтрийте с брашното, за да се получат маслени трохи. След това добавете захарта и яйцето. Замесете тесто, оформете го на топка, завийте го с фолио и го оставете за около 30 минути в хладилника.

За суфлето: Разбийте белтъците на гъст, твърд сняг, като добавяте пудрата захар постепенно. Съдът също оставете в хладилника.

За плънката: Разбийте изварата със захарта, жълтъците и заквасената сметана. В зависимост от гъстотата на сместа, при необходимост прибавете гриса (или евентуално брашно).

Охладеното тесто разстелете равномерно в тортена форма с подвижен кант, като по краищата й издигнете малък ръб. Отгоре поставете плънката с изварата. Печете на 180С за 30 минути. След това извадете от фурната и отгоре равномерно разстелете сместа за суфлето. Поставете пая отново във фурната и запечете още за 10-15 минути, докато придобие приятен златист отенък, след което го извадете и го оставете напълно да изстине. При изстиването, на повърхността на пая постепенно се образуват малки капки със златист цвят. Тези капки са дали и наименованието му – „Ангелски сълзи“.

снимка: andyskitchenblog.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)