Пай със сини сливи

Пай със сини сливи

02 октомври 2014

Сливите са не само полезни, но и вкусни. Можете да ги използвате като допълнение към плодова салата или в кисело мляко.

Специалистите препоръчват редовно да консумирате плодова салата, богата на сливи, към която можете да прибавите орехи, мед и канела.

Те са и отлично допълнение към вкусен десерт.

Пай със сини сливи

2 кг сини сливи

50 г разтопено масло

200 мл прясно мляко

1 щипка сол

1 пак. ванилена захар

60 г захар

1 пак. суха мая

380 г брашно

1 яйце

Слагаме пресятото брашно в голяма купа, заедно с маята и захарта, ванилията, солта, затопленото мляко с маслото, и яйцето. Омесваме добре тестото и го оставяме да втаса добре на топло (около 40 минути).

Почистваме сливите от костилките и ги разделяме на две половини.

Изваждаме втасалото тесто от купата и го омесваме добре върху набрашнена повърхност. Разстиламе го с размери 30х40 см. върху хартия за печене и го поставяме в тавичка.

Нареждаме сливите нагоре с вътрешната страна, под формата на керемиди. Оставяме тестото да втаса още малко.

Печем в загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути.

След като извадим сладкиша, го оставяме да изстине и го поръсваме с малко пудра захар или сервираме с топка сладолед.

текст: Нина Тодорова
Снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)