Паметникът на незнайния войн и вечният огън – символ на почитта към историята

03 март 2017

Паметникът на незнайния войн и вечният огън са символи на честта, родолюбието и саможертвата на всички български воини, паднали за Отечеството. Зад саркофага е поставен огънят, който е донесен и запален с пламък от връх Шипка. Ансамбълът е символ на връзката на сегашните поколения с миналите и ни показва почитта на потомците. В скулптурната композиция е включен и лъва, дело на известния Андрей Николов.

DSC_0026

DSC_0002

Монументът представлява символичен гроб на всички знайни и незнайни воини, паднали за Освобождението на България. През 1918 г. в България е създадена комисия за направата на паметника. През 1922 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски създава фонд за изграждането на паметник на падналите български воини за родината. При бомбардировките паметникът е сериозно увреден, но по-късно отново е възстановен.

DSC_0021

Паметниците са, за да ни напомнят за нашето героично минало. Не само на трети март тук идват много хора, за да поднесат цветя и отдадат почит на загиналите знайни и незнайни войни. Няма как да не признаем, че уважението ни към историята ни е важен белег и признак за национално достойнство. А повече от ясно е, че народ, който не познава своята история е обречен на забвение.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)