bgGeodezistiAntarctida

Паметник на Кирилицата ще бъде издигнат на Антарктида

16 декември 2016

Паметник на Кирилицата ще бъде издигнат на Антарктида, в близост до българската база на южния континент.

Това обявиха на пресконференция инициаторите на идеята проф. Николай Овчаров, проф. Христо Пимпирев, посланикът на Монголия у нас Лхамсурен Дугержав и Младен Станев – председател на Българо-монголското дружество за приятелство, цитирани от БТА.

Ръководителят на българската експедиция на Антарктида Христо Пимпирев обясни, че тази инициатива има дълга предистория – преди почти десет години е започнало сътрудничеството между България и Монголия, от тогава всяка година на българската база има монголски учени, а тази година се очаква в близост до нашата база да се построи научна лаборатория на Монголия.

Този паметник на Кирилицата ще символизира нашето приятелство, заяви Пимпирев.

Посланик Дугержав припомни, че преди година и половина в монголската столица Улан Батор беше открит първият паметник на Кирилицата. Той изрази надежда този на Антарктида да бъде поставен сега и официално открит в следващата експедиция догодина.

В паметника на Кирилицата на Антарктида ще има вградени ампули с пръст от свещени български места – Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна и от гроба на Хан Кубрат край Малая Перешчепина. Лазерно ще бъдат гравирани образите на Кирил, Методий и Свети Климент.

Паметникът вече е почти готов, висок е около 2,3 м и тежи около 100 кг. Направен е така, че да издържи на суровите климатични условия на ледения континент и с минимален риск за околната среда, обясни Младен Станев.

Една от най-сложните части е неговото транспортиране. Това ще стане с товарен самолет до най-южния град на Чили Пунта Аренас, след това ще бъде натоварен на кораб и накрая пренесен на надуваеми лодки, обясниха учените.

снимка: geomedia.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)