7290794

Панди-близнаци се родиха в Берлинския зоопарк

03 септември 2019

Берлинският зоопарк съобщи, че обитателката му, пандата Менг Менг е родила близнаци, като изрази задоволство от първите такива раждания в страната.

“Менг Менг стана майка – два пъти! Толкова сме щастливи, безмълвни сме”, написа зоологическата градина в Туитър, публикувайки също видео на новата майка, която храни едно от розовите си бебета.

Ражданията са особено ценни, тъй като е печално трудно да се размножават панди. Пандата роди първото си дете в събота вечерта. Около час по-късно се роди второ бебе.

“Менг Менг и двете й бебета се справят добре и са в добро здраве”, каза директорът на зоопарка Андреас Книерием.

При раждането си малките пандички са с розови коремчета и непропорционално дълги опашки и имат малка прилика с възрастните черно-бели мечки. Половете им още не са определени, съобщи зоологическата градина, като даде информация, че те тежат съответно 136 и 186 грама.
Менг Менг пристигна от Китай в Берлин заедно с мъжка панда през юни 2017 г.

Известен със своята „панда дипломация“, Китай е изпратил националното си съкровище до около десетина държави като символ на близки отношения.

Зоологическата градина плаща 15 милиона долара (13,4 милиона евро) за 15-годишен договор за предоставянето на дом за тях, като по-голямата част от парите отиват за програма за изследване за опазване и развъждане в Китай.
Въпреки че малките са родени в Берлин, те остават китайци и трябва да бъдат върнати в Китай в рамките на четири години след отбиването им.
Досега Китай е дал три панди на Германия, но последната, 34-годишният Бао Бао, почина в Берлин през 2012 г., като стана най-старата мъжка панда в света.
Около 1 864 панди остават в дивата природа в Китай, спрямо около 1 000 в края на 70-те, според екологичната група WWF.

Малко над 400 панди живеят в зоологически градини по целия свят, в проекти за опазване, създадени съвместно с Пекин.

/АФП

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)