item_buzludzhapanorama1

Панорамен асансьор на Бузлуджа разкрива 360-градусова гледка

20 септември 2016

Панорамен асансьор на Бузлуджа разкрива 360-градусова гледка над България. Залата в социалистическия монумент се превръща във форум за изкуство и история.

Паметникът на БСП на връх Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция със 70-метров панорамен асансьор предвижда концепция за преустройство на монумента, известен и като „летящата чиния“.
Основното в концепцията е Бузлуджа да се превърне във форум за история и изкуство. Предлага се цялостно преустройство на сградата, което да я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от античността до днес, съобщава Kmeta.bg.

7

Зад идеята за осъвременяването на проекта застават авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“, която организира дискусията за бъдещето на паметника.
„Бузлуджа е изключителен архитектурен обект с огромен туристически потенциал, който трябва да бъде използван прагматично и рационално. Съхранението на културното наследство и историческата памет зависи от всички нас“, категорична е арх. Иванова.

buzludzhavutre1

Замисълът е залата на Бузлуджа да бъде използвана като форум за изкуство и история, а кръговете около нея да разказват времето на социализма, османската власт и средновековието.
Панорамен асансьор пък ще превежда посетителите през времето и пространството, за да достигне терасата на върха на 70-метровия пилон, разкриваща спираща дъха гледка над България и връщайки посетителя в настоящето.

Снимки: Фондация „Проект Бузлуджа“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)