Пансексуалност – новата сексуалност

Пансексуалност – новата сексуалност

03 януари 2016

Нов феномен превзема целия свят, пише delo.bg. Става въпрос за термина пансексуалност (pansexuality). Търсенията в глобалната мрежа на тази тема стават все повече с всеки изминал ден. За феномена отделиха цели страници световни издания като The New York Times и The Daily Telegraph. Това е влечение към човек, без значение на неговия пол и сексуална ориентация. Хетеросексуалните си падат по противоположния пол, бисексуалните – и по двата, а пансексуалните са буквално слепи за това от какъв пол ще е партньорът им – мъж, жена, транссексуален, интерсексуален. Терминът е определян още и като сексуалната Темида. Водещото е, че при него хората се интересуват единствено от личностните качества на индивида до тях. Идеята е, че с него те изповядват общи ценности.

Въпреки че е възникнал още в средата на 90-те години на миналия век, терминът пансексуалност до първата декада на 21 век не се радва на популярност. Пробуждането идва през 2010 г., а за сексолога Ник Голдщайн вторичната инвазия е била продиктувана от това, че съвременните младежи, които са замислят повече над сексуалността си, са доста по-внимателни от предните поколения.

celeber.ru

Една от актуалните знаменитости, които се заявиха като представител на този нов феномен е Джош Хътчерсън от „Игрите на глада“. В интервю за Out Magazine той заяви: „Сега съм хетеросексуален, но кой знае? Може да срещна след година младеж, който да ми харесва много“.

1394189253573.cached

Актрисата Шейлин Удли каза преди две години, че се „влюбва в хората не в зависимост от техния пол, а заради това какви личности са“.

angel-haze-ireland-baldwin-break-up-rehab

Рап звездата Ейнджъл Хейз, екс гадже на модела Айлънд Болдуин (дъщеря на актьорите Ким Бейсинджър и Алек Болдуин) заяви: „За любовта не съществуват граници. Може ли някой да ме застави да съм с него, значи мога. Това е повече от сигурно, дори и да е хермафродит.“

290_1matt_bomer2

От друга страна, пансексуалността е доста добър начин световните знаменитости да скрият своята сексуална ориентация. Доста трудно е и до ден днешен звездите-хомосексуалисти да споделят личните си предпочитания. Причината – те могат да се разминат с главната роля в романтична мелодрама, например. Именно по тази причина хомосексуалният актьор Мат Бомър буквално се размина с водещата роля в „50 нюанса сиво“.

rupert-everett

Своето открито заявяване, че е гей промени кариерата изначално и на Рупърт Евърет. След фиаското си в киното заради сексуалната ориентация, актьорът дори посъветва по-младите си колеги да продължават да крият предпочитанията си за пола на партньора си.

И все пак, според проучване публикувано на страниците на The New York Times, младежите все по-често усещат като близка новата сексуална ориентация (пансексуалността).

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)