папа Франциск

Папата призова за мир в Йерусалим

25 декември 2017

Папа Франциск използва своето традиционно Коледно обръщение, за да призове за „мир в Йерусалим“ и диалог между израелци и палестинци.

Признавайки „нарастващото напрежение“  между тях, той настоя за „решение чрез преговори…което ще разреши мирното съществуване на двете държави“.

Американския президент Доналд Тръмп обяви наскоро, че Америка признава Йерусалим за столица на Израел.

Противоречивият политически ход предизвика силен международен отзвук.

Миналата седмица членовете на ООН осъдиха с резолюция решението на САЩ и обявиха, че Америка трябва да се оттегли от него.

Палестинците претендират за Източен Йерусалим като за тяхна бъдеща столица и призовават всички страни да запазят своите посолства в Тел Авив.

(CNS photo/Paul Haring)

(CNS photo/Paul Haring)

Главата на Римската католическа църква даде своята Urbi et Orbi  реч, която на латински означава „Обръщение към града и към Света“ на площада Св. Петър.

На този празничен ден, нека се помолим за мир в Йерусалим и цялата свещена земя“ , обърна се той към тълпата.

Нека се помолим за воля за диалог между двете страни, които по пътя на преговори да намерят решение, позволяващо на двете държави да съществуват мирно една до друга, с международни и взаимно признати граници‘.

Речта на понтифика засегна и други горещи международни теми, сред които имиграционната криза и конфликтите в Сирия и Ирак, Венецуела и Северна Корея.

Източник: ВВС

Превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)