Парадът на армията скромен, но с аплодисменти

Парадът на армията скромен, но с аплодисменти

06 май 2015

Армията отбеляза със скромен парад, но с аплодисментите на многобройната публика, Деня на храбростта и празника на Българската армия. Тазгодишният военен парад премина по жълтите павета на площада без военна техника, но десетки граждани дойдоха да видят марша на военните за 6 май.

Парадът на армията скромен, но с аплодисменти

По традиция парадът бе открит от вертолет Ми-17, носещ националния флаг. В марш пред хората преминаха близо 1 000 военни, подредени в 8 представителни блока. Тази година те бяха от военни от ВА „Г.С. Раковски“, Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет „Васил Левски“. В парада участваха и Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Знамето на Стилияна Параскевовa, Щандартът на Първи конен полк, Знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, Знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, Знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знамето на 25-ти Драгомански полк и Знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк.

IMG_5270

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. В словото си президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев посочи, че народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си, заяви Плевнелиев. Върховният главнокомандващ коментира и геостратегическата обстановка и посочи, че е налице трайно влошаване на средата за сигурност в близост до границите ни. „Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо. Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Днес е наложително още повече да заздравим принципите за траен мир в Европа“, каза президентът и изтъкна, че е недопустимо днес да сме свидетели на замразени конфликти, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век. „Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите“, подчерта той. Плевнелиев отбеляза, че имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм. Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила, няма мир. Диспутите се решават не с оръжия. Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е интеграция, човешки права и свободи, а не дестабилизация и замразени конфликт, каза той.

IMG_5262

Преди парада по традиция българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Негово Светейшество посочи, че вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя, водил стотици и хиляди незнайни и знайни войни, отдаващи живота си за слабите и беззащитни свои братя. „Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната Българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава“, каза главата на православната ни църква.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)