IMGP9818

Парад срещу хомофобията или парад Под Дъгата

19 юни 2016

В съботния ден /18 юни, бел.ред./в редица европейски и световни градове се провеждат т.нар. „гей паради“. Сигурно е правилно и така да се наричат, но по-скоро трябва да се определят като прояви паради срещу хомофобията. От край време обществата са чувствителни на тази тема, да не говорим за крайностите от времето на Хитлер и Втората световна война. Хомофобията е термин, отнасящ се до страх, враждебност или дискриминация срещу хомосексуалността и хомосексуалните. Използва се още да означи омраза или пренебрежително отношение към хомосексуалните, поведението им  и като цяло служи, за да означи проява на фанатизъм.

IMGP9840

Със сигурност всеки има своето мнение по въпроса и своите аргументирани позиции. Но все пак, следва да помислим и върху това, че всички ние сме различни, че всеки има човешкото право да бъде различен и сигурно в това е цялата пъстрота и колорит на всички нас, обитателите на тази Планета.

IMGP9793

IMGP9817

Призивите за търпимост, толерантност и свобода не са плоски лозунги, защото зад тях стоят хиляди, дори милиони хора, които с живота си, със съдбите си изпитват силата и необходимостта от подобни апели всеки ден. Защото всеки има право да бъде това, което е! Аксиома!

IMGP9767

Според доклади на Европейската агенция за основни права (FRA), България е държавата с най-ниска търпимост към хомосексуалистите в целия Европейски съюз. А в света наистина има много държави, които са „анти“ и този огромен флаг, събрал флаговете на тези държави бе най-силният акцент на провелия се в събота Rainbow парад във Виена. На него нямаше българското знаме, обаче. 

IMGP9723

IMGP9741

Съгласни сме със всички онези, които се противопоставят и хейтват крайните прояви на хомосексуално поведение. И това не е добре. Но това е предизвикано поведение и протест на онези, които имат тази сексуална ориентация. Защото са неразбрани. И в тази връзка, да се замислим: ами ако детето ни се окаже хомосексуалист, защото за това са отговорни хромозомите…Какво ще правим тогава?

IMGP9737

Виена за пореден път доказа, че е градът на толерантността и „френдли“ отношението към различните. Направи го по един важен и търпящ пример начин. И ще обясним защо. В денят, в който гей обществото е заявило своя парад – първо по ред, заявяват парад и инициаторите на шествието „I Love Jesus!“-шествие на любовта към Исус и Господ Бог. Администрацията има правила и те са, че не може по едно и също време да се състоят два големи парада, най-малкото поради съвпадение на трасето на шествието и  поради мерки за сигурност. Тогава организаторите на Rainbow парад изместват с 5 часа проявата си, за да може да се състоят и двете шествия. Без конфликт, без настървени обиди, без фобия и медийна война. И двата парада се случиха. Един след друг. 

IMGP9749

IMGP9781

IMGP9796

IMGP9832

Парадът всъщност е весел празник!„, каза Кристиан Хьогъл, организатор на Rainbow парада и председател на асоциацията „Хомосексуална  инициатива“. И той се оказа точно такъв. В него се включиха над 20 камиона и платформи с групи, които демонстрираха различието си в поведение и разбирания за живот. Но в него участваха и много млади хора, които имат съвсем нормално сексуално поведение и те се присъединиха, защото искаха да покажат толерантност. Включиха се и жители на Виена, дори и туристи и гости. Получи се по-скоро едно карнавално, пъстро и весело шествие. Без омраза, с много музика, танци и настроение. Включиха се над 130 000 души, от които само  1/3, не повече, бяха хомосексуалисти и лесбийки. Дори прочутата Виенска опера приветства шествието с огромен флаг в цветовете на дъгата, който бе спуснат от сградата. Ами това е! Изводите са за вас!

IMGP9752

Един пъстър парад на толерантността към различията и на правото на самоопределение.

текст и снимки: Валерия Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)