Параклисът „Св. Георги Победоносец“ в Габровдол – най-новият храм на Краище

27 юли 2018

Параклисът „Св. Георги Победоносец“ в село Габровдол, община Земен е най-скоро откритият нов храм в областта Краище. В края на 2015 година в будното село Габровдол, намиращо се в Западна България, храмът беше официално открит и осветен от дядо Никанор – игумен на Църногорския манастир.

IMG_5764

IMG_5778

Това е първият храм в селото, което има дълга и интересна история. Той е изграден с подкрепата и помощта на община Земен, както и благодарение на доброволните дарения и труда на хората от областта. Село Габровдол се слави в цяла Западна България със своите традиции и ревностното им съхраняване. Тук е и една от най-добрите кукерски групи в района. Сурвакарите от село Габровдол са носители не само на първи отличия от фестивала „Сурва“ в Земен години наред, но и лауреати на „Сурва“ в Перник.

IMG_5750

IMG_5794

Параклисът „Св. Георги Победоносец“ е великолепен християнски храм, красиво изографисан. Макар и малък по размери, той впечатлява с богатата си декорация и уникална архитектура. Хора от близо и далеч се стичат тук не само на храмовия празник, но и по всяко  време на годината.Те всички са убедени в това, че само така – с преклонение и вяра в доброто ще пребъдем гордо във времето.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
фотограф : Михаела Борисова
постпродукция : Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)