IMGP6110

Параклис Свети Георги в с. Габров дол – новата перла от „Манастирите на Краище“

06 май 2016

В края на миналата година будното с.Габров дол, намиращо се в община Земен с подкрепата на община Земен и доброволни дарения изгради своя Параклис на името на Свети Георги Победоносец. Това е първият храм в селото, което се слави в цяла Западна България със своите традиции, с ревностното им съхранение и най-вече – с най-добрата кукерска група. Сурвакарската група на с.Габров дол не само е носител на първи отличия от Фестивала Сурва Земен години на ред, но и лауреат на Сурва Перник.

IMGP6000

IMGP6013

IMGP6028

До скоро малкото село, наброяващо стотина жители нямаше собствен християнски храм. В края на октомври 2015 година той бе открит и официално осветен от дядо Никанор, игумен на съседния Църногорски манастир. Изографисването на параклиса и резбования иконостас го правят истинско бижу – поредната перла от инициативата Манастирите на Краище – Новото Светогорие!

IMGP6076

IMGP6066

Тук цветята донесени в храма са накъсани от селските градини, а питките – особено вкусни, омесени от сръчните ръце на бабите. По християнските празници, какъвто е и днешния ден, край параклиса се събират всички, а младите, които са се пръснали по пътищата на живота се завръщат в родното село и към корените си.

IMGP6120

Честит Гергьовден, с.Габров дол!
Честит празник Параклис Свети Георги Победоносец!

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)