IMG_0994-880x586

Парижката Света Богородица е застрашена от разпадане

08 август 2017

Парижката Света Богородица, с над 850 годишната история, събира около 12 милиона туристи годишно и е едно от най-посещаваните места във Франция. Построена през Ранното Средновековие,  прочутият паметник е висок над 130 метра и  оставя туристите в страхопочитание към френската история и култура.  Но според нов доклад, представен от TIME, износването, предизвикано от повече от 50 000 посетители на ден е причина за разпадането на историческата катедрала  и няма достатъчно пари за покриване на разходите за ремонт.

IMG_0987

Парижката Света Богородица е застрашена от разпадане

Замърсяването е най-големият виновник. Трябва спешно да сменим разрушените камъни и части от конструкцията.

казва Филип Вилньов, главен архитект на историческите паметници във Франция.

Укрепването и възстановяването на Нотр Дам трябва да бъде мащабно и съответно  ще струва доста скъпо.  Според строгите закони на Франция правителството притежава катедралата. Католическият архидиоцев на Париж, обаче, има право да го използва постоянно безплатно.

Още по темата: Париж винаги е добра идея!

Докато свещениците години наред посочват, че правителството трябва да покрие разходите за ремонти, архидиоцепът технически отговаря за поддържането на Нотр Дам. Министерството на културата осигурява на катедралата около 2 млн. евро годишно, с цел подпомагане на ремонтите. Свещениците казват, че тези пари покриват само основни ремонти, а са необходими повече за решаване на отчаяната нужда от поддръжка на катедралата.

Notre_dame_view_from_Montparnasse_Tower

След първоначалното строителство, започнало през 1163 г., сградата отнема повече от един век, за да се завърши. В повратностите на историята, тя многократно е била рушена, опожарявана и ограбвана. Когато Виктор Юго публикува своя класически роман „Гърбушкото от Нотр Дам“, тя е в окаяно състояние. Популярността на книгата стимулира ремонтите на паметника през 1844 г., които се реализират тогава с не особено качествени камък и цимент. Почти 200 години по-късно парчета варовик продължават да падат от горните части на катедралата и липсват цели стени. Дори лицата на известните гаргойли на катедралата носят следите на времето.

Архидиоцепът в крайна сметка се примири, че правителството няма да плати напълно за възстановяването на катедралата и стартира инициативата „Приятели на Нотр Дам“. Надеждата е да се съберат 100 млн. евро през следващите 5-10 години, за да се осъществи сериозна реновация и въстановяване.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)