Париж винаги е добра идея!

06 юни 2017

„Париж винаги е добра идея!“ – тази знаменита реплика от романтичната комедия „Сабрина“ на героинята на Одри Хепбърн е знакова за този град. Защото е Градът на Светлината, Градът на Любовта, Градът на Целувките, Градът на Победата,  на Революцията, на лукса, на романтиката, на стремежа, на модата...

За любителите на статистиката трябва непременно да споменем някои съществени характеристики. Защото понякога цифрите говорят повече от стихове и картини: повече от хиляда конгреса на година, се провеждат в града; той  е и най-заселената област във Франция и административен център на lle-de-France регион; Париж има единственият по рода си административен режим – разделен е на двадесет области, наречени arrondissements, като всяка една има свой кмет, а градът – като цяло е управляван от избраният  кмет на Париж; със своите 29 млн. посетители годишно, Париж е столица на туризма; лесно достижим, благодарение на отлично изградената инфраструктора – авиомрежа, влакове и сухопътен транспорт; според  последното преброяване от януари 2010, жителите на Париж са 2,2 милиона, а с предградията (агломерации) 11 770 000 жители;

Още по темата: Париж – любов, романтика, победа!

IMG_0641

Париж и регионът произвеждат повече от 1/3 от общите ресурси на страната– 607 билиона евро; БВП на Париж е най-големият БВП на европейски град  и пети в света, а в Парижката агломерация се намират 38 от 500-те най-големи компании на света, които са съсредоточени в няколко бизнес квартала, най-голям от които е Дефанс. Може и още да продължим със цифрите, но и тези са достатъчно очертаващи.

Мостът Александър над река Сена в Париж

Мостът Александър над река Сена в Париж

Сега непременно да кажем, че Париж е и градът на Булевардите и красивите кестени. След успехът на операция Paris-Plage  /Париж- плаж/ , която превръща част от бреговете на Сена в градини и детски площадки, градът активизира своята екологичната политика, имаща за цел да върне Париж обратно на парижани. Скоро, благодарение на тази инициатива, движението с коли  по левия бряг на реката, ще бъде изключено.

Парижката Света Богородица

Парижката Света Богородица

Целият силует на приказния град,   обхващащ повече от  1800 сгради, включени в списъкът на паметниците на културата, сякаш излиза измежду клоните на дърветата, всички „украси “ падат и пред очите ти се открива един вълшебен Париж.

Париж - любов, романтика, победа

Париж – любов, романтика, победа

Сградите се състезават със своите дантелени парапети от коваро желязо и сиви силуети за вниманието на посетителите. На пръв поглед сивите сгради, всъщност блестят от класическа белота и линия и организират приказен декор. Някои от тях имат такава популярност, че няма нужда да ги спомененаваме. Може би само в името на някаква изчерпателност:  Мулен Руж, Триумфалната арка, Площад де Вож, Плац Вандом, Сакре Кьор, Конкорд, Лувърът, Парижката опера и много, много други.

Модната мека на Париж - Rue Montagne

Модната мека на Париж – Rue Montagne

Париж е рай за модните среди и е изключително  активна лаборатория за създаване на утрешният начин на живот – haute couture, дръзка архитектура, модерен дизайн на мебели, френска кухня „био“ или традиционна, дегустация на превъзходни вина,  известни по цял свят. Да, точно така: PARIS ESТ HAUTE COUTURE. 

Емблематичният хотел Плаца Атене в Париж

Емблематичният хотел Плаца Атене в Париж

Париж  възбужда всички сетива, настояващ да бъде видян, чут, докоснат, усетен на вкус и мирис. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и селските типове в кафенета, водещи монолози за чесъна или нещо по-изтънчено. Париж е същината на всичко френско.

текст и снимки: Валерия Симеонова
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)