Париж – градът на любовта

14 юли 2016

Париж е градът, наричан с най-много имена. И което и от тях да използваме – все ще е вярно. Градът на Светлината, Градът на Любовта, Градът на Целувките, Градът на Победата,  на Революцията, на лукса, на романтиката, на стремежа, на модата... Харесайте си едно или добавете и своето определение…

IMG_0994-880x586

Нотр-Дам дьо Пари /Парижката Света Богородица/

Едно е със сигурност е ясно, когато говорим за Париж – трябва да присъства вълшебната думичка любов, защото е любима дестинация за влюбените от цял свят. Но не е само това.  Да  съчетава  бизнес  с  удоволствие, е специален  талант на тази престижна столица, чиято етимология Рar-Isis, идва от името на египетската богиня  Изида.

Тук, в сърцето на градът,  точно пред  катедралата  Нотр Дам, от паважът и нулевия меридиан, започват всички пътища на Франция.

За любителите на статистиката трябва непременно да споменем някои съществени характеристики. Защото понякога цифрите говорят повече от стихове и картини: повече от хиляда конгреса на година, се провеждат в града; той  е и най-заселената област във Франция и административен център на lle-de-France регион; Париж има единственият по рода си административен режим – разделен е на двадесет области, наречени arrondissements, като всяка една има свой кмет, а градът- като цяло е управляван от избраният  кмет на Париж/ в момента жева за първи път в историята му/; със своите 29 млн. посетители годишно, Париж е столица на туризма; лесно достижим, благодарение на отлично изградената инфраструктора – авиомрежа,влакове и сухопътен транспорт; според  последното преброяване от януари 2010, жителите на Париж са 2,2 милиона, а с предградията/агломерации/ 11 770 000 жители; Париж и регионът произвеждат повече от 1/3 от общите ресурси на страната– 607 билиона евро; БВП на Париж е най-големият БВП на европейски град  и пети в света, а в Парижката агломерация се намират 38 от 500-те най-големи компании на света, които са съсредоточени в няколко бизнес квартала, най-голям от които е Дефанс. Може и още да продължим със цифрите, но и тези са достатъчно очертаващи.

IMG_6527

Париж, Фрагмент от Айфеловата кула

Сега непременно да кажем, че Париж е и градът на Булевардите и красивите кестени. След успехът на операция Paris-Plage  /Париж- плаж/ , която превръща част от бреговете на Сена в градини и детски площадки, градът активизира своята екологичната политика, имаща за цел да върне Париж обратно на парижани. Скоро, благодарение на тази инициатива, движението с коли  по левия бряг на реката, ще бъде изключено.

Но всъщност искаме да споделим, че Париж е най-красив зимен и студен. Тогава целият силует на приказния град,   обхващащ повече от  1800 сгради, включени в списъкът на паметниците на културата, сякаш излиза измежду клоните на дърветата, всички „украси “ падат и пред очите ти се открива един вълшебен Париж.

Сградите се състезават със своите дантелени парапети от коваро желязо и сиви силуети за вниманието на посетителите. На пръв поглед сивите сгради, всъщност блестят от класическа белота и линия и организират приказен декор. Някои от тях имат такава популярност, че няма нужда да ги спомененаваме. Може би само в името на някаква изчерпателност:  Мулен Руж, Триумфалната арка, Площад де Вож, Плац Вандом, Сакре Кьор, Конкорд, Лувърът, Парижката опера и много, много други.

IMG_1018-880x586

Париж, Консиержери

Париж е рай за модните среди и е изключително  активна лаборатория за създаване на утрешният начин на живот – haute couture, дръзка архитектура, модерен дизайн на мебели, френска кухня „био“ или традиционна, дегустация на превъзходни вина,  известни по цял свят. Да, точно така: PARIS ESТ HAUTE COUTURE. 

Ето, че имаме още едно, при това много вярно определение за френската столица.

Париж  възбужда всички сетива, настояващ да бъде видян, чут, докоснат, усетен на вкус и мирис. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и селските типове в кафенета, водещи монолози за чесъна или нещо по-изтънчено. Париж е същината на всичко френско.

Вглеждаме  се в булевардите, галени от нежен бриз, обсипани с внушителни паметници, велики произведения на изкуството и магически светлини. Наслаждаваме се на невероятния вкус на сирената, отличното телешко и несравнимото червено вино във  Fouguet’s… Voila! Това е Париж!

А когато дойде нощта, то тогава веднага изплува в съзнанието ни един стих на Жак Превер:

Paris at night

Три клечки кибрит – една подир друга запалени 
в мрака. 
Едната – за да погледна цяло лицето ти.
Втората – за да погледна очите ти.
Третата – за да погледна устата ти.
Пълен мрак след това – за да си спомня всичко,
когато до мен те притискам.

Voila! Това е Париж! Столицата на света!

текст: В.Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)