парите

Парите и властта в модерния свят

24 март 2018

Излезе от печат интригуваща книга, която е посветена на парите и властта в модерния свят. Зад публикуването й стои издателство „Рива”, а точното заглавие е „Пари и власт в модерния свят (1700 – 2000)”. Автор е Нийл Фъргюсън, а преводът е на Борислав Гаврилов. В над 600 страници се разглеждат връзките между власт, икономика и финанси.

За книгата от издателите:

Модерната история показва, че успехът на нациите зависи до голяма степен от това как управляват парите си. За военната победа финансите са също толкова решаващи, както и огневата мощ. Но къде парите и политиката се срещат?

Нийл Фъргюсън прави впечатляващ анализ на еволюцията на икономиката и политиката от 1700 г. до наши дни. По блестящ начин показва, че историята е управлявана далеч не само от мотива за печалба, а и от мощни и често противоречиви човешки импулси като секс, насилие и желание за власт.

Нийл Фъргюсън е британски историк и политически коментатор, роден в Шотландия. Понастоящем той е старши изследовател в Ийдж Колидж, Оксфорд, старши сътрудник в Института Хувър, Станфордския университет и гостуващ професор в Новия колеж по хуманитарни науки. Преди това е и прeподавател по история в Харвардския университет. Фъргюсън пише и говори за международната история, икономическата и финансовата история и британския и американския империализъм. Той е известен със своите провокативни, противоречиви възгледи. Книгите му „Империята: как Великобритания сътвори съвременния свят” и „Възходът на парите: финансова история на света” и „Цивилизацията: Западът и останалото” са превърнати и в сериали.

През 2004 г. той е обявен за един от 100-те най-влиятелни хора в света от списание Time.

 

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Детайл от корицата на книгата „Пари и власт в модерния свят (1700 – 2000)” (Рива, 2018)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)