pari

Парите развалят отношенията, според българите

04 юли 2015

Близо половината (43%) от анкетираните предпочитат да се обърнат към финансова институция, отколкото към член на семейството при затруднения с личните финанси!

Българите смятат, че „парите развалят отношенията“, като близо половината от тях (43%) предпочитат да вземат потребителски кредит от финансова институция, вместо от близки хора. Подобна е и ситуацията в Полша, където на финансовите институции се доверяват 47%. Чехите и словаците обаче предпочитат да решават финансовите проблеми в семеен кръг. Изводите са от изчерпателно международно проучване на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ, проведено в Полша, Чехия, Словакия и България.

Проучването изследва в дълбочина отношението на българите към взимането на средства назаем. От анкетираните сънародници, 41% казват, че взимат пари назаем, единствено, когато това е абсолютно необходимо, а 28% избягват да го правят. От запитаните, близо 20% споделят, че не взимат пари назаем, а едва 10% не изпитват притеснения да го правят редовно.

„Най-добрата корпоративна практика, когато компанията иска да предложи оптимално качество на услугата, е да се допита до самите клиенти. Проучването показва, че приятелите имат по-голяма тежест при обсъждането на личните финанси, отколкото финансовите консултанти“, сподели Александра Тодорова, маркетинг директор в компанията за проучвания.

Изследването разкрива и нивата на финансова грамотност в четирите страни, която е най-ниска в България. На въпроса дали знаят как да проверяват статуса на своите задължения, по-малко от половината (49%) българи дават утвърдителен отговор. Преди тях се нареждат чехите (59%) и словаците (61%). С най-висока финансова култура са хората в Полша, където броят на хората, които знаят как да проверяват задълженията си достига 72%.Въпреки, че имат такива знания, едва 23% от българите проверяват своя статус на длъжник редовно, показва още проучването.

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)