patriarh-neofit-vodi-liturgiq

Патриарх Неофит извести Възкресението Христово

12 април 2015

Под камбанния звън на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и с думите: „Христос Воскресе!“ Негово Светейшество патриарх Неофит оповести настъпването на най-големия християнски празник Възкресение Христово, предаде репортер на БГНЕС.

Малко преди полунощ, подобно на запалването на Благодатния огън в Йерусалим, бяха запалени и свещите на президента Росен Плевнелиев и Негово величество Симеон II, а след това и на всички миряни. С песнопения всички духовници и вярващи обиколиха три пъти храма.

Празничното богослужение започна в 23.30 ч. Минути преди самото начало в храм-паметника влезе главата на Българската православна църква Негово Светейшество патриарх Неофит и прекръсти стотиците събрали се миряни.

Пасхалната полунощница бе изпълнена с 50-те псалми, които църквата употребява много често в богослужението. Последвалият камбанен звън отново възвести, че Благодатният огън, донесен от Йерусалим, е тръгнал от Синодалния параклис към храм-паметника „Св. Александър Невски“. Последва призив към патриарха да Го приеме.

„Нека пламъкът на божигробския огън да грее в нашите души и сърца, за да отпразнуваме радостно светлото Христово Възкресение! Амин!“, отговори Негово Светейшество и внесе Благодатния огън в храмовия олтар.

В словото си главата на Българската православна църква призова вярващите да се прегърнат на празника и да си простят всичко заради Възкресението. „Пазете и разгаряйте в сърцата и душите си онзи пламък на възкресната радост, който за първи път бе пламнал някога при празния гроб и който и до днес се разгаря във всяка вярваща душа, познала и обикнала своя Спасител с любовта“, каза патриарх Неофит.

Негово Светейшество пожела на българския народ мирни, светли и спасителни пасхални дни, духовно и телесно здраве, благоденствие и преизобилна радост.

„Нека се смирим докрай пред чудото на Божието всемогъщество! Нека нищо в тази нощ не помрачава радостта ни от Живота, възсиял от гроба! И нека тази радост ни съпътства във всички дни от живота ни, при всяко обстоятелство, като прогонва далеч от нас духа на робството и всеки страх“, призова патриархът.

Сред официалните лица на празничната великденска служба бяха президентът Росен Плевнелиев, Негово величество Симеон II, служебният министър-председател Ренета Инджова, народният представител от ДПС Йордан Цонев.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)