IMG_5888

Пелмени

27 юли 2016

Символът на руската кухня по света са пелмените. Всъщност много хора погрешно смятат, че те са изконно руско блюдо, но това не е така. Според една от версиите, те са попаднали в Русия благодарение на финско-унгарските племена, които разказали на жителите в Предуралието за ястие, приготвено от пласт тесто с пълнеж от месо. В началото местните наричали „новата храна“ „пелнян“, което в превод означава „тестено ухо“, заради приликата му с човешко ухо.
След време, пелмените се разпространили и в Сибир, където са се зародили интересни традиции за приготвянето им. За местните жители, обитаващи територия със суров и студен климат, това се оказало фактически идеално ястие. Приготвянето им било лесно и изпълнимо във всякакви условия, а замразяването и съхраняването им било още по-удобно. Трябва да споменем, че за съхраняване на пълнежа, сибирските жители добавяли в него стрит лед, а месото в пелмените било значително повече от тестото. Това е поради факта, че на територията на Сибир е било далеч по-лесно добиването на месо, отколкото на брашно и яйца. Тънкият слой тесто е помагал и за намаляването на мириса на месо, което е правело пелмените по-малко съблазнителни за хищниците.

Необходими продукти:
прясно мляко – 250 мл.
олио – 50 мл.
яйца – 1 бр.
телешка кайма – 250 гр.
лук – 100 гр.
брашно – 500 гр.

Начин на приготвяне:
Смесете 1/3 чаена чаша вода с млякото и солта. Изсипете брашното върху масата и направете дълбоко кладенче. Постепенно прибавяйте млякото и водата. Замесете тесто, като накрая сложете олиото. Разточете тестото много тънко. С помощта на чаша или формичка изрежете кръгчета. Върху всяко от тях сложете малко плънка.
Плънката можете да приготвите от равни части свинска и телешка кайма, приготвена със сол, черен пипер и лук. Краищата на мини питката защипете, така че да се получи полумесец. В алуминиева тенджера кипнете подсолена вода и започнете да пускате пелмените в нея. Когато изплуват на повърхността, ги извадете. Поднесете ги веднага с масло, оцет, сметана или горчица.

снимка: olgasflavorfactory.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)