petel-vino1

Петел с пикантен сос

26 октомври 2017

На днешния празник се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки. Днес решихме да ви предложим петел с пикантен сос.

Необходими продукти:
Петел – 1 бр.
Морков -1бр.
Целина – 1/2
Магданоз- 1 връзка
Хрян – 1 малък корен
Масло – 60гр.
Брашно- 2с.л.
Заквасена сметана-1 к.ч.
Черен петел
Сол

Начин на приготвяне:
Нарязваме петела на порции и го сваряваме в подсолена вода около 30 мин.

След това добавяме нарязаните на кубчета морков и целина и оставяме да се вари до готовност на месото. Добавяме настъргания хрян. Водата за варенето трябва да е колкото да покрива месото. Когато месото е готово, го изваждаме и го заливаме с малко препържено масло.

Изваждаме зеленчуците в друг съд и ги пасираме. Към тях добавяме сметаната, черния пипер и сол на вкус.

В останалото масло запържваме брашното и го разреждаме с бульона от варенето на месото. След това го прибавяме към зеленчуците и с така получения сос заливаме месото. Отгоре поръсваме с наситнен магданоз.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)