DPP_20137

Петите годишни награди „Пазител на традициите“ преминаха с пъстра концертна програма

17 ноември 2014

На официална церемония в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия се връчиха петите годишни награди на националната инициава „Пазител на традициите“, организирана от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З. – 7). Всички гости бяха топло посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

Пазител на традициите

Пазител на традициите

Водещи на събитието бяха народната певица и водеща на „Музикална шарения“ по програма „Хоризонт“ на БНР Ева Валентинова и актьорът Божидар Попчев. Те, заедно с участниците в празничния концерт-спектакъл се погрижиха за доброто настроение и атмосферата в залата. В програмата участие с творчеството си взеха народната певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, кукерска група „Дионисиев звън“, които спечелиха симпатиите на гостите с най-малкия кукер в групата, който беше само на 2 години и половина, но с охота носеше костюма си, ансамбъл „Хемус“, народен хор „Илинден“, инструментален състав „Гергьовден“, фолклорна формация „Чемерика“, певците Петър Георгиев и Мария Георга, гайдарите Атанас Пеев, Костадин Герджиков и Янко Марангозов и ансамбъл Черньовче, с. Черньово.

DPP_20179
Във всяка от седемте категории на конкурса – Занаяти, Фолклор, Изобразително изкуство, Кулинария, Селище, Личност и Организация – бяха връчени по две награди: наградата на публиката, коята се определи от онлайн гласуването, приключило на 2 ноември и официалната награда на журито.

DPP_20124
Резултатите от вота на публиката са:
„Традиционни занаяти“ млади – Калина Атанасова
„Традиционни занаяти“ големи – Иван Чешмеджиев
„Кулинария млади“ – Кристиян Банов
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ –млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Илинка Черганова
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Перник
„Личност“ – Йордан Детев

DPP_20200
А журито присъди наградата и почетната статуетка на:
„Традиционни занаяти“ млади – Дарина Апостолова
„Традиционни занаяти“ големи – Елена Драмова
„Кулинария“ – млади – Екатерина Трънчева
„Кулинария“ големи – Дешка Кротева
„Изобразително изкуство“ – млади – Божидар Чантарски
„Изобразително изкуство“ – големи – Ставри Калинов
„Организация“ – Централен кооперативен съюз
„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев
„Фолклор“ – големи – Христина Лютова
„Селище“ – Велико Търново
„Личност“ – Йордан Детев

DPP_20174
Награден беше и победителят във фотоконкурса „Пазител на традициите“ и това тази година беше Христо Янъков, който получи като подарък фотоапарат, осигурен от „Ивитал Консулт“.
Специални партньори на събитието бяха изворна вода „Балдаран“, БНТ2, които представиха кампанията си „Купувам българското“, винарска изба „Логодаж“. Подкрепа оказаха още фирмите „Жу”, „Елиаз”, „Контакт Симон”, „Абриз дизайн” и госпожа Славка Каравелова. Медиини партньори на събитието бяха БНР с програмите „Радио София“, „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Радио България“, на интернет радио „БИНАР“, „Хайлайф”, БИК БГ, Телевизия „Алфа” и Травъл ТВ, Любословие.БГ, БГНЕС, България без граници, Димитрина Божилова, Дарина Арнаудова, Гергана Манчева, Ева Валентинова.

DPP_20127
В рамките на събитието се проведе и изложба на занаятчии и приложници, на които гостите можех да видят и да се докоснат до красивите ръчно изработени предмети от занаятчиите от „Клуб приятели на българската шевица, гоблена и други приложни изкуства“, с председател Радка Вацева, плетивата на децата от Сливница и тяхната ръководителка Елена Крумова, дърворезбите на Иво Пенев, ръчно правените цветя от плат на Стефка Стойчева, фирма „Мариолетка” с техните ръчно изработени сапунчета. В събитието още взеха участие приятелите на А.Р.И.З. – 7 от „Бг- мъдрост” с техните късмети-пословици, както и Веселина Недкова, председател на Б.И.Т.И.Е.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)