plakat

Пети събор на българите в Австрия: Празник на розата

01 юни 2018

За пета поредна година българската общност в Австрия ще се събере на станалия вече традиционен Празник на розата.

„Съборът представя многообразието на народните ни традиции, съчетано с изпълненията на български творци”, казва арх.Елица Георгиева от галерия „ГАМА”, по чиято идея и концепция се провежда събитието. Тя е и главен организатор на празника, който събира сънародници не само от различни части на алпийската република, но и от съседните държави.

За пети пореден път българите в Австрия ще почетат народностния дух, традиции и величие и ще поиграят народни хора с фолклорните групи „Китка” и „Пендари”.
2 юни, събота от 13 ч., Фридрихсхоф

Екипът на In LIFE TV вече пътува към Виена и ще ви направим свидетели на прекрасния български празник! Очаквайте филмите ни!

P1070123-768x576

През годините темите-мото на Празника на розата винаги са били емблематични – българската роза, хлябът ни, българският глас и музикален гений, словото ни. Тази година темата e въпрос, който още през 1863г. големият български поет, педагог и композитор Добри Чинтулов, задава в поетична форма: „Къде си вярна ти любов народна?“ Децата ни ще чуят ли името на този патриот някога в училище? Има ли още личности, които са педагози, поети, музиканти и които могат да запазят и запалят искрата на доброто в дигиталните сърчица на децата ни ? Ние, като родители, какво правим за децата си, за да имат те съзнанието и силата на истински българи? Тези и много други актуални въпроси задават организаторите на празника. С богатата програма, която са подготвили, те се опитват да дадат и част от отговорите.

В програмата ще видим:

 • Кукерска група с художествен ръководител Пеньо Стефанов, наследил кукерството от семейството си. Професионалните костюми, с които кукерите ще участват на Празника на розата са нови, изработени от автентични майстори и идват от сърцето на Тракия.
 • Ентусиазираните фолклорни групи от Братислава и Нитра, групите за начинаещи и напреднали към сдружение „Български ритми” с  художествен ръководител Валя Дряновска
 • Хор за автентично българско пeeне към сдружение „Български ритми” с художествен ръководител Мария Топева
 • Фолклорна група „Пендари” под ръководството на Галя Милева
 • Хор към БКПО „Кирил и Методий” под диригентството на маестро Божидар Абрашев
 • Анастас Георгиев и Ана Георгиева  ще представят магията на родопската гайда
 • Констанца Петровa – песнопения
 • Гергана Дечева ще представи книгите си „Хотел Алберта“ и „Къщата на светулките“ и щe разиграе като малко театрално представление сценки от тях. Със събраните от продажбата средства Гергана подкрепя Център за настаняване за деца и младежи, лишени от родителски грижи в Благоевград и Център за деца и младежи с увреждания в Бургас.

На щандовете в двора на комплекс ще намерим:

 • Патриотично вино от Винарна „ДиВес Естейт”, построена на историческия хълм Симеонова могила. Мястото е кръстено на цар Симеон Велики (863-927), защото се предполага, че точно оттам той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 август 917 година – едно от най-големите сражения в европейското Средновековие. В чест на цар Симеон Велики и победата при Ахелой на територията на Винарна ДиВес e издигнат монумента „Окото на победителя“, символизиращ гения на Симеон Велики.
 • Сдружение на фермери и производители на традиционни български продукти „Храна от Балкана” (мед от региона на Западна Стара планина, манов мед от Странджа, мармалад от шипки, сладко от горски боровинки и ягоди; ръчно приготвен кашкавал, овче, биволско и краве сирене)
 • Магазин за български розови продукти ROSA – Констанца и Веселин Петрови.
 • Фирма „BOGAR” представя пробиотици и продукти, произведени на база млечно-кисела ферментация и съдържащи пробиотичната бактерия Лактобацилус булгарикус. Ще научим kак да си направим българско кисело мляко в домашни условия.
 • Изложба на Ставри Калинов в Галерия „Гама“

Щандовете ще бъдат отворени за гостите още в 11.00 ч. Официалното откриване на събора ще бъде в 13.00 ч.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)