thumb7654545

Петокласничка написа жалба заради тежките раници

23 октомври 2017

Петокласничката Теодора написа жалба до „Закрила на детето“ (Държавната агенция за закрила на детето).

„Здравейте, госпожо Кънева! (председателят на агенцията Офелия Кънева – б.р.) Казвам се Теодора, ученичка в 5 клас в училище „Добри Войников“ в София. Вашето име го намерих в сайта на Държавната агенция за закрила на детето.

Искам да подам сигнал за тежките раници на учениците. Мисля, че не е редно те да тежат по осем и повече килограма. Събрала съм подписите на съучениците ми, които са съгласни с мен, че това е вредно за здравето ни и за самите нас. Моля да направите нещо по въпроса“.

Министерството на образованието работи активно в посока да бъде намалена тежестта на ученическите раници, съобщи преди два дни във Варна просветният просветният министър Красимир Вълчев. По неговите думи двата най-добри варианта са, където има възможност да се въведат електронните учебници, или да има шкафчета в училищата, където децата да могат да оставят помагала.

От МОН съобщиха, че се работи по създаването на електронен портал с учебно съдържание. Предвижда се в него да бъдат публикувани електронни учебници и помагала по новите учебни програми, а учениците да могат да ги използват безплатно.

За първа година бяха одобрени и вече се използват електронни учебници по новите учебни програми за втори, шести и осми клас. Те не са просто PDF варианти на хартиените пособия, а съдържат интерактивни приложения, анимации и допълнителни онлайн източници на информация.

Над 45% от училищата имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Там учениците могат да следят уроците си по тези учебници, каза министърът. Той обаче отбеляза, че все още не можем да говорим за електронно обучение изцяло. Няма страна в ЕС, в която обучението да е само с електронни учебници”, посочи Вълчев, цитиран в съобщение на МОН.

снимка: healthyfood.co.nz

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)