Пето гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“ – народните приказки нямат край

05 септември 2017

За пета поредна година в екофест парк „Кулата“ край Копривщица се проведе гайдарското надсвирване „Златна Българска Гайда“. Събитието за пореден път доказа, че традициите са живи. На 2 и 3 септември хора от цяла България се стекоха на поляните, за да уважат празника. 

В рамките на Пето Гайдарско надсвирване в ЕкоФест Парк „Кулата“, гр. Копривщица се събраха деца, баби и родители в в опит да поставят балкански рекорд за „Най-много деца месещи безквасен хляб в България“. В продължение на 24 часа на всеки кръгъл час малки и големи месиха безквасен хляб по стара българска традиция… На специално изработени ниски маси, наречени „паралии“ над 300 участника правиха безквасни питки. В „Двора на традициите“ се проведе и национален конкурс „Народен готвач на България“, който се организира за трети пореден път в рамките на фестивала. Представители на банатските българи от село Асеново, Община Никопол приготвиха специфични банатски рецепти. Кулинарният отбор на село Антимово на живо показа как се прави „Влашка саламура“, „Дунавска риба на тенекия“ и три вида качамак. Кулинарният експерт на северозапада Цветан Дочев – Дедо Скръц приготви „Врачанска ‘ютика“ и зеленчукови селски разядки. Екип от исторически възстановчици представи римска кухня и напитки. Баба Цонка от Копривщица приготви „Юнашка лютеница“ в чорбаджийския казан. Ангел Ангелов, главният виновник за събитието, показа как се готви неолитна кухня с овнешко, лимец, черна ряпа и билки. Всички участници в надпреварата, организирана от клуб „Кулинарен историк“ приготвиха „Гайдарски кебап“ за 1500 човека с обезкостена плешка, гъби и лук в в най-големия български тиган – „Юнашкия тиган „. На юнашките скари се приготвяха непознати специалитети от месо и заленчуци. На сцената на „Златна Българска Гайда“ се надсвирваха представители на джура и каба гайди… По традиция на форума присъстваха представители на Западните покрайнини с гайдари, певци и тамбурджии. Специален гост на събитието беше народната певица Гуна Иванова. Денят завърши с възстановка на нестинарско шествие, игра в огъня и нестинарско хоро.

„Златна Българска Гайда – 2017″ се организира от фондация „Национален тръст за съхранение на културно – историческото наследство на България“ и „Музей на хляба и традиционните храни“.  Адмирации за Ангел Ангелов, който въпреки трудностите се стреми традициите да са вечно живи.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)