Phou_si_-_Mekong_River

Петте най-дълбоки реки в света

14 март 2015

Днес в много държави се чества Световен ден на реките (Day of Action for Rivers), който преди това е бил известен с името Световен ден на борба срещу язовирни стени (плотина), за реки, вода и живот (International Day of Action Against Dams and for Rivers, Water and Life). В началото на това движение през 1998 г., на този ден по цял свят са били проведени повече от 50 акции и протести в над 20 страни, включително Бразилия, Индия, Тайланд, Австралия, Русия, Япония, Съединените щати.

През първата година повече от 10,000 неравнодушни хора приели участие в демонстрации и кампании за изпращане на писма целящи пречистването на реките. На следващата година, участниците са били повече от 100,000.

По този повод решихме да ви запознаем с петте най-дълбоки реки в света.

5. Река Меконг – 100 м.
Река Меконг (на горната снимка) е най-дългата река в Югоизточна Азия. Тя извира от планината Тангла в Тибет и се влива в Южнокитайско море. Нейната дължина е 4,350 км. и тече през Китай, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам. Меконгският басейн е един от най-богатите на биологично разнообразие в света.

Zambezi River Cruise, Zimbabwe, Africa

4. Река Замбези – 116 м.
Река Замбези е четвъртата по дължина река в Африка. Тя образува и един от най-красивите водопади в света, а именно водопада Виктория. Площта на реката е 1,39 милиона кв. км., а нейната дължина е 3,540 км. Замбези извира от платото Лунда в Северозападна Замбия, преминава през Ангола, Намибия, Ботсвана , отново премнава през Замбия, Зимбабве, Мозамбик и се влива в Индийския океан.

danube_river_vienna_austria-wide

3. Река Дунав – 178 м.
Река Дунав е втората по дължина река в Европа, след Волга. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд, Германия. Дунав тече през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. При вливането си в Черно море тя се разделя на три ръкава — Килийски, Сулински и Георгиевски. Реката е дълга 2,852 км., а нейния водосборен басейн е 802 266 кв. км. Дунав е включена в списъка на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.

nb6dpatt

2. Река Яндзъ – 200 м.
Река Яндзъ е най-голямата река в Китай и най-дългата река в Азия (третата най-дълга в света). Тя е с дължина 6,300 км. и извира от Тибет на височина 5 000 м. Влива се в Източнокитайско море. Река Яндзъ притежава около 700 притока. Тя оформя основният плавателен воден път на Китай и представлява естествена граница между северната и южната част на страната. Поради дължината и размера на водосборния ̀и басейн, река Яндзъ е от съществено историческо, културно и икономическо значение за Китай.

Sunrise_near_Mossaka_(Congo)

И на първо място поставяме:

1. Река Конго с невероятната дълбочина от 250 м.
Името на река Конго идва от съществувалото до 1914 година царство Конго, което се е намирало около устието на реката. Днес държавите Демократична република Конго и Република Конго, които са разположени по протежение на реката, носят нейното име. Река Конго е най-голямата река в Централна Африка. С дължина 4,700 км., тя е втората по дължина в Африка и осмата в света. Нейният водосборен басейн е с площ 4 014 500 кв. км., което я прави втората по големина в света, след тази на Амазонка. Тя също така е втората най-пълноводна река в света отново след Амазонка. Тя е 62 пъти по-пълноводна от Дунав.

текст: Радослав Сидеров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)