Петък – пазарен ден

04 март 2016

И тъй като днес, по традиция, е ден за пазар, започваме нашата архитектурна разходка из най-големия открит пазар в София, наричан през времето с различни имена – „Конски“, Житен“, „Женски“ и „Георги Кирков“. Обособен е още преди Освобождението от Османско иго, през 1878 г. По това време градът ни е поел в посока на незабавна модернизация, а сега това място в столицата живее нов живот и е преобразено до неузнаваемост.

Урбанистичната форма на обновения пазар е в хармония с универсалния модел на функциониране на подобни места. Много от съществуващите гради в околността, строени в началото на миналия век, също са обновени и реставрирани.

Когато говорим за този пазар и неговото обновяване, не можем да не споменем и преустройството на „Лъвов мост“. Той е изграден между 1889 и 1891 г. Негов проект е Вацлав Прошек, а строителството е дело на компанията „Братя Прошек“ и струва огромните за това време 260 000 златни лева.

Преди построяването му, на негово място се е намирал т. нар. „Шарен мост“. А „Лъвов мост“ и до ден-днешен е една от забележителностите на града ни и символ на днешния район „Сердика“.

Украсен е с четири бронзови фигури на лъвове, откъдето идва и неговото име.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)