606a67ad-b68d-4001-b8ec-44acae7681cf

Печена кокошка за Рождественски заговезни

14 ноември 2019

На 15-ти ноември започват Коледните пости, а днес са Рождественските заговезни. На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последно се яде блажно. На този ден се коли кокошка, която се приготвя с картофи или кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб.

Излишно е да убеждаваме, че домашната кокошка има коренно различен вкус от купените пилета или кокошки. Затова, ако имате възможност да сготвите домашна кокошка – всичко ще бъде наред.

1 кокошка, цяла, ненарязана на парчета;
10г. сол;
10г. черен пипер;
20г.червен пипер;
1 пакетче масло/100г./;
клонче розмарин

Гарнитура:
600 г. картофи;
Почистената кокошка се сварява в кипяща вода, овкусена със сол за около 30 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Намазва отвън и вътре с маслото и се поръсва обилно с червен, черен пипер и сол. Поставя се в намазнена тавичка и се пече в умерена фурна, като се обръща няколко пъти и се налива периодично вода от бульона, в който е сварена кокошката. Картофите се добавят в тавата с кокошката 30-40 минути преди тя да е готова.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)