мед и орехи

Печени круши с мед и орехи

17 октомври 2014

Крушата (Pyrus) представлява род широколистни дървета от семейство Розоцветни. Плодовете й са сочни, ароматни, месести и съдържат семки. Зелените круши съдържат веществото сорбит, което при процеса на зреене преминава в глюкоза и пектин. Това от своя страна води до промяна в плътността на плодовете и те стават значително по-меки. Поради тази причина крушите имат по-малка трайност от ябълките. Пресните круши представляват своеобразен здравословен коктейл. Особено богати са на органични киселини (яблъчна, лимонена и оксалова) и полезни микроелементи – фосфор, магнезий, желязо, мед, цинк. Крушите съдържат и йод, който може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент. Стипчивият вкус на плода се дължи на дъбилните вещества, които се намират в кората му. А специфичният аромат и вкус се определя от етеричните масла, намиращи се в месестата част на крушата.

Необходими продукти:
5 круши
60 г мед
5 г канела
50 г орехи

Начин на приготвяне:
Измиваме, подсушаваме и разрязваме крушите на половинки по дължина и издълбаваме семките. В средата на всяка дупчица поставяме малко мед и поръсваме с натрошените орехи и с канелата. В тавичка сипваме малко вода и нареждаме крушите.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути. По желание, гарнираме с топка леко разтопен сладолед и сервираме.

текст: Нина Тодорова
снимка: cookblog.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)