Печени райски ябълки с мед и вино

Печени райски ябълки с мед и вино

08 ноември 2014

Плодовете на райската ябълка имат богат и ценен химичен състав. От микроелементите се съдържат калий (100 милиграма калий на 100 грама плод), магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, мед.
Витамините, които съдържа, са провитамин А, както и С, Р, В1, В2, Е и пектинови вещества. Съдържа също 13-19% глюкоза и в състава си има и органични киселини. Плодовете на райската ябълка имат висока хранителна стойност. В зряло състояние количеството на захарта е 17-18%.

За да си направим печени райски ябълки ни трябват зрели, но не омекнали, плодове. Отрязва се капачето, изважда се костилката (ако има такава) и на нейно място се поставя по щипка канела и бучка кафява захар. Капва се по 1/2 ч. л. течен мед. Капачето се захлупва и ябълките се пекат във фурна на 180-200 градуса. Преди да се извадят от фурната, се заливат със смес от 200 мл червено вино и 2 с. л. червен ром. След още 5 минути се изваждат. Печените райски ябълки се поднасят нарязани и охладени.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)