51205500_pepperonata-sardines_1x1

Печени сардини в пеперонада

07 януари 2020

Сардините са риби, които позволяват различни технологии на готвене, но запечени със доматен сос са класика в жанра. Ето една импровизация по темата:

Необходими продукти:

4 червени чушки
1/2 чаша зехтин,
1/2 средно червен лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
сол, прясно смлян пипер
2 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица захар
1/2 чаша сухо бяло вино
1/2 чаша бял винен оцет
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
2 супени лъжици отцедени каперси
1/2 ч.л. сушен риган
8 цели пресни сардини, изкормени и обезкостени
Нарязан пресен копър

 

Приготвяне:

Предварително загрейте фурната. Запечете чушките върху лист за печене, като от време на време се обръщате -  8-10 минути. Прехвърлете в средна купа, покрийте с пластмасово фолио  и оставете да преседи 15 минути. Обелете чушките, изчистете семето и нарязайте на ленти.
Загрейте 1/4 чаша масло в голям тиган на среден огън. Добавете лука и чесъна; подправете със сол и черен пипер и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне, 8-10 минути. Увеличете котлона до средно силен, добавете доматено пюре и захар и варете, като разбърквате, докато доматеното пюре започне да потъмнява, около 1 минута. Добавете вино и оцет и гответе, като бъркате често, около 2 минути. Смесете с печени чушки, магданоз, каперси и риган. Гответе, като разбърквате от време на време, докато леко се сгъсти, около 5 минути. Прехвърлете пеперонадата в плитка квартна тава за печене.
Подправете сардините отвътре и отвън със сол и черен пипер и ги наредете легнали върху пепероната. Намазвате с олио и печете, докато сардините станат твърди и започнат да покафеняват, 15-20 минути. Отгоре сложете копър, намажете с още олио и сервирайте с препечен хляб.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)