Кирил Шиваров

Пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара София“

24 ноември 2017

Пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара София“ ще се проведе в събота, 25 ноември от 11.00 часа. Сборно място са статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет.

Това е една добра възможност да се запознаете с работата на колоса в българското пластично и монументално изкуство Кирил Шиваров, изработил статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка, украсата на БНБ, Съдебната палата, Столична библиотека, фигурата на Меркурий на Националната финансово-стопанска гимназия, картуша на БАН и още много, много други.

Кирил Шиваров изложба

Обиколката се организира от АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Тя е част от програмата на тяхната документална изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“, която се показва до 30 ноември в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 по случай 130 години от рождението на Кирил Шиваров.

На 01 ноември – Ден на народните будители, се откри документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в София. Нейни създатели, автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа и вътрешните преживявания в пространствени среди. Изложбата се показва в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ под патронажа на Министерство на културата по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.07.1887–26.03.1938), родом от Варна.

shivarov3

В София до края на ноември посетителите ще видят в нея тематична извадка от личния архив на Кирил Шиваров – неизвестни досега документи, портрети и фотографии, притежание на АНДАРИ, допълнена от фондовете на Държавна агенция „Архиви“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)