dora4

Звездната българска пианистката Дора Делийска издаде нов компактдиск с валсове във Виена

09 януари 2020

Талантливата и обаятелна пианистката Дора Делийска започна 2020 година с нов компактдиск с валсове. Той съдържа нейната оригинална тематична концертна програма под надслов “Различният валс“, която беше представена за пръв път на сцената на престижната зала “Шуберт“ във виенския Концертхаус на 7 март 2019 година. Това е пореден проект със собтвена драматургична концепция на плевенчанката, която от близо 20 години живее във Виена, Австрия. Компактидискът включва валсове на Ф. Шуберт, Ф. Лист, Йохан Щраус-син, А. Шулц-Евлер, Б. Барток, Д. Лигети, К. Дебюси и М. Равел.

dora

Дора Делийска е сред най-успешните млади пианисти на международната сцена. Тя е изключително ценена от австрийската публика и музикалната критика, които я определят като виртуозен изпълнител и емоционален интерпретатор. През 2018 г тя имаше изключително успешен концерт в „Музикферайн“, беше и солист на Софийската филхармония в концерт, посветен на Деня на Унгария в София, а в края на 2019 беше солист в концерта на Плевенската филхармония за 70-годишния юбилей на диригента Пламен Джуров, на който тя изпълни Концерт за пиано №3 от Бетовен.

Плевенската публика имаше възможност да я види отново в специален концерт, посветен на 35-тата годишнина на Хор „Звъника“, в който се включиха и други млади музиканти с успешни международни кариери, които са били част от историята на детския хор с диригент Ваня Делийска.

dora3

Плевенчанката е избрана за представителен артист на световноизвестната фирма за пиана и рояли “Бьозендорфер“. Обявена е от музикалната критика за един от най-добрите млади интерпретатори на творчеството на Ференц Лист, а нейният компактдиск с произведения на Шуберт е удостоен с престижната награда Supersonic Award на списанието за класическа музика “Pizzicato“.

През последните години тя се утвърждава като клавирен изпълнител, чийто концертни изяви, аудио и видео записи са високо оценени от критиката. Репертоарът й включва творби от Бах до Капустин. Вече има издадени 11 CD и не спира да търси нови перспективи в клавирното изпълнителско изкуство.

dora2

Дора Делийска завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в Плевен в класа на Елеонора Карамишева, а в последствие продъжава образованието си в Академията по музика (Universität für Musik und darstellende Kunst) във Виена, Австрия. Концертира като солист в престижните виенски зали „Музикферайн“ и „Концертхаус.“ Има концерти в Европа, Азия и Южна Америка, съпътствани с майсторски класове. Работи в сътрудничество с Надя Кръстева, Адриан Ерьод, Хариет Крайг, Йури Ревич и др.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)