unnamed (8)

Пианистът, изиграл детето Моцарт във филма „Амадеус“ с концерт в София

03 ноември 2016

На 5-ти ноември (събота) в залата на Музикалната академия в София, концерт ще изнесе един от водещите чешки пианисти Мирослав Секера. На сцената на Консерваторията той ще излезе заедно със своята сънародничка – мецосопрана Ева Гарайова. В концертната си програма двамата музиканти са включили по-неизвестни произведения на велики имена от световната класическа музика. Сред тях са Пьотър Илич Чайковски, Йоханес  Брамс, Рихард Щраус и други. Мирослав Секера  започва да свири на пиано на тригодишна възраст, като неговият учител веднага го разпознава като изключителен талант. По същото време започва да свири и на цигулка. Благодарение на забележителните му изпълнения и на двата инструмента, той е избран да играе детето Моцарт във филма „Амадеус“ на Милош Форман.

unnamed (9)

Продължава да свири на двата инструмента до постъпването си в Пражката консерватория, където се налага да специализира. Тогава той избира пианото.Завършва обученията си през 1999-та година. Първият му диск е издаден през 2006-а, а бързо след него излизат още два. Секера участва и в няколко диска, като част от различни камерни ансамбли.Мирослав Секера работи често с Чешкото национално радио. Той е дългогодишен акомпанятор на Йозеф Спачек, концерт-майстор на Чешка филхармония, както и на Дагмар Пецкова.

Изпълненията на Мирослав Секера  са характерни със своя цвят и оригинална интерпретация. Печели Международния конкурс  „Й.Брамс“ в Пьортшах през 2002-ра година. Преди това събитие пианистът има многобройни награди от национални и международни конкурси, сред които: конкурс „Шопен“ в Мариенбад, награда „Гайар“ и награда на „Академия на изкуствата“ в Париж.

unnamed (10)

Мецосопранът Ева Гарайова получава музикалното си образование в Братислава, след което продължава обучението си в Ормио, Италия (при проф. Марио Мелани), по-късно в Щутгарт , Германия (при Джулия Харнари) и в Бъфало, САЩ (при Гари Бърджес). Като част от „Братиславска камерна опера прави своя дебют през 1995-а година с ролята на Олга в операта „Евгени Онегин“ от Чайковски. Същата година започва своето сътрудничество с Държавната опера в Прага, където има над 20 роли.

През 2000-та година печели престижната Академична награда  „Масарик“  и наградата „Густав Малер“.  През 2003-та година е гост-изпълнител в концерт на Хосе Карерас.
Нейни изпълнения са звучали в чешки радио и телевизионни програми. Работила  е с водещи диригенти като Кент Нагано и Жири Белохлавек. Има концертни изяви в Канада, САЩ, Япония, както и редица Европейски страни, сред които Италия, Испания и Люксембург.

Ева Гарайова е основател на фестивалите „Карлова студанка“ и„Пражки музи“.  През 2014-та година заедно с водещите чешки солисти Иво Каханек (пиано) и Житка Хоспрова (виола)създава ансамбъл „Прагарт“.

Събитието е с начален час 18:00 и с вход свободен.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)