shutterstock_64485970

Пикът на грипната епидемия отмина

06 февруари 2018

Пикът на грипа отмина и вече се наблюдава намаляване на броя на заболелите, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от Агенция „Фокус“.

Последните данни показват, че в почти всички области на страната се наблюдава намаляване на броя на случаите на грип. През петата седмица от началото на годината броят на заболелите и потърсили медицинска помощ заради грип е около 120 хил. души – толкова, колкото бяха и през третата седмица, посочи проф. Кантарджиев. „Пикът на грипа беше през четвъртата седмица и вече се наблюдава намаляване на броя на случаите. Прави впечатление, че в доста от областите в момента боледуват хора над 65-годишна възраст“, уточни той.

Слабо повишаване на случаите има единствено в 5 области в страната – Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен и Разград. Във всички останали се наблюдава намаляване на случаите, като най-голямото е в областите, които първи обявиха грипна епидемия – Перник и Пазарджик.

„В лабораторията от началото на сезона са изследвани около 1000 проби – 726 са от болничните заведения, останалите са респираторни проби и носогърлени секрети на амбулаторно лекувани пациенти. Най-много доказани случаи са от група Б – „Ямагата“, доказаните случаи от група Б „Виктория“ са само в областите Ямбол и Сливен“, казва още проф. Кантарджиев.

Той припомни, че тази година срещу грип са се ваксинирали два пъти повече български граждани спрямо миналата година – над 4% от населението.

снимка: intex-press.by

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)